Miért finomabb a chips, mint a főtt burgonya

Miért adunk sokkal több krumplis chipset az embereknek, mint főtt krumplit?
Miért finomabb a chips, mint a főtt burgonya

A kérdésre nincs egyszerű válasz, de sok köze van ahhoz, hogy mit csinálunk a burgonyával, mielőtt megesszük. Amikor a krumplit olajban sütjük, például chips vagy sült krumpli formájában, akkor az Maillard-reakción megy keresztül. Ez egy francia tudósról kapta a nevét, aki ezt a reakciót 1912-ben fedezte fel. Ez a reakció akkor jön létre, amikor a cukrok és a fehérjék magas hőmérsékleten egymással reakcióba lépnek.

Az étel ekkor barna színt kap, és érdekes, mély aromák keletkeznek. Más szóval: egy egyszerű főtt krumpli viszonylag kevés ízt ad, de ha kisütjük, akkor sokkal több íz keletkezik. Ez megmagyarázza, miért ízlik a chips sokkal intenzívebbnek.

Ez a „pirított” íz valójában arra ösztönzi az agyunkat, hogy többet akarjunk belőle. A főtt krumpli sokkal kevésbé izgalmas. Emellett a chips ropogós szerkezete is szerepet játszik. Ha ropogást hallunk, az az agyunk számára azt jelenti, hogy az étel friss és finom.

A Prokontra blog ízkutatója szerint a ropogás és a zsíros íz kombinációja az ok, amiért a chipset olyan nehéz abbahagyni. „A ropogósság és a só együtt olyan ízingert ad, amely már azelőtt aktiválja az ízlelőközpontot, mielőtt ténylegesen lenyelnénk az ételt” – mondja.

Röviden: a chipset úgy tervezték, hogy addiktív legyen.

Kapcsolódó cikkek

Mennyire egészségesek a szójatermékek?

Mennyire egészségesek a szójatermékek?

Mértékkel fogyasztva ezek az élelmiszerek jót tesznek a szervezetnek.De: nem mindenki tolerálja őket jól.

Miért finomabb a chips, mint a főtt burgonya

Miért finomabb a chips, mint a főtt burgonya

Miért adunk sokkal több krumplis chipset az embereknek, mint főtt krumplit?