Miért finomabb a chips, mint a főtt burgonya
A kérdésre nincs egyszerű válasz, de sok köze van ahhoz, hogy mit csinálunk a burgonyával, mielőtt megesszük. Amikor a krumplit olajban sütjük, például chips vagy sült krumpli formájában, akkor az Maillard-reakción megy keresztül. Ez egy francia tudósról kapta a nevét, aki ezt a reakciót 1912-ben fedezte fel. Ez a reakció akkor jön létre, amikor a cukrok és a fehérjék magas hőmérsékleten egymással reakcióba lépnek.
Az étel ekkor barna színt kap, és érdekes, mély aromák keletkeznek. Más szóval: egy egyszerű főtt krumpli viszonylag kevés ízt ad, de ha kisütjük, akkor sokkal több íz keletkezik. Ez megmagyarázza, miért ízlik a chips sokkal intenzívebbnek.
Ez a „pirított” íz valójában arra ösztönzi az agyunkat, hogy többet akarjunk belőle. A főtt krumpli sokkal kevésbé izgalmas. Emellett a chips ropogós szerkezete is szerepet játszik. Ha ropogást hallunk, az az agyunk számára azt jelenti, hogy az étel friss és finom.
A Prokontra blog ízkutatója szerint a ropogás és a zsíros íz kombinációja az ok, amiért a chipset olyan nehéz abbahagyni. „A ropogósság és a só együtt olyan ízingert ad, amely már azelőtt aktiválja az ízlelőközpontot, mielőtt ténylegesen lenyelnénk az ételt” – mondja.
Röviden: a chipset úgy tervezték, hogy addiktív legyen.