Mennyire egészségesek a szójatermékek?
Tofu, tempeh vagy szójászósz – a szójabab-alapú élelmiszerek számos értékes tápanyagot tartalmaznak, és sok rajongójuk van – nemcsak az ázsiai, vegetáriánus vagy vegán konyhában.
De vajon valóban egészségesek is?
A szójabab akár 40 százalékban növényi fehérjét tartalmaz. Azonban a szervezet ezt nem tudja olyan jól hasznosítani, mint az állati fehérjét – magyarázza a Halasinfo szerkesztője, egy táplálkozástudós.
Ennek ellenére a szójatermékek sok esetben jó alternatívát jelenthetnek a hús helyett.
„Tejérzékenység esetén is jó választás a szója” – mondja.
A szójabab rostban gazdag, koleszterinmentes, és a telítetlen zsírsavak mellett olyan ásványi anyagokat is tartalmaz, mint a magnézium, nyomelemek és vas, valamint B-vitaminok.
A „tofu” kínai szó, jelentése „alvadékbab”.
Valójában szójatejből készült túróféle, amit préselnek, majd felvágnak.
A tofu semleges ízű, és sokféleképpen elkészíthető:
sóssá vagy édessé tehető, süthető, pácolható, grillezhető vagy füstölhető.
Mindegyik lehetséges.
A tofu akkor lesz igazán ízletes, ha fűszerekkel és egyéb hozzávalókkal kombináljuk – például bazsalikommal, kurkumával, paprikával vagy gyömbérrel.
A tempeh fermentált szójatermék, diós-gombás ízű.
Téglákban vagy szeletekben kapható, süthető vagy grillezhető.
Friss fűszerekkel bepácolva különösen finom.
A japán konyhában például a Miso-leves alapja is szójából készül.
Nagyobb mennyiségben azonban nem ajánlott túl sok szóját fogyasztani.
„Vannak arra utaló jelek, hogy a túlzott szójafogyasztás zavarhatja a pajzsmirigy működését”.
Ennek oka a izoflavonokban keresendő: ezek másodlagos növényi vegyületek, amelyek a szójában találhatók, és ösztrogénhez hasonló hatásúak.
„Az izoflavonokat tartalmazó étrend-kiegészítőket – por vagy tabletta formájában – jobb elkerülni”.
Csecsemőknek adott szójatej esetében is óvatosságra intenek az orvosok, mivel még nem teljesen ismert, hogyan hatnak az izoflavonok a szervezetükre.
A szójaalapú csecsemőtápszereket ezért csak orvosi felügyelet mellett szabad adni.
Köszvényes betegeknek pedig tanácsos kerülniük a szójatermékeket.